Belépés - Regisztráció
 

Házipénztár kezelése

Pénztár beállítása

A készpénzfizetéses számláknál elkerülhetetlen a pénztárkezelés. Megfelelő beállítás mellett (lásd beállítások témakörét) a készpénzes számlák nyomtatásakor a program automatikusan elkészíti a pénztárbizonylatot is, azonban lehetőségünk van számlák utólagos kezelésére és egyedi pénztárbizonylatok készítésére is. A pénztár kezeléséhez megfelelő jogosultságra van szükségünk (lásd a Dolgozók modul leírásában), és a munka megkezdése előtt be kell állítani a pénztár tulajdonságait is (lásd a Pénzügy modulnál)

Pénztári befizetés és kifizetés

Számlázáskor

Ha a fizetés az ügyviteli rendszerben készült készpénzes számlához kötődik, a program számlázáskor automatikusan elkészíti a pénztárbizonylatot is (lásd árukiadás és számlázás témakörnél).

Számla utólagos fizetésekor

Ha egy nem készpénzes számlát mégis készpénzben egyenlítenek ki, a számla archívumban a "Műveletek/Pénztárbizonylat" menüpont kiválasztásával utólag is kiállítható a pénztárbizonylat.

Önállóan

Ha az alapbizonylat (számla) nem az ügyviteli rendszerben készült, a pénz be- ill. kifizetéséhez egyedi pénztárbizonylatot kell készítenünk, melynek a menete a következő:

 1. A főképernyőn a "Műveletek/Házipénztár/Befizetés vagy Kifizetés" menüpontok egyikével megnyitható az alábbi ablak:
 2. A "Pénztár kiválasztása" gombbal kiválasztjuk, hogy melyik pénztárban akarjuk elvégezni a műveletet. A program csak azokat a pénztárakat ajánlja fel, melyekhez jogosultságunk van.
 3. Kitöltjük az adatokat:
  • Befizetés/Kifizetés. A pénzmozgás irányát választhatjuk meg.
  • Fizetési idő. A mindenkori aktuális dátum (nem módosítható).
  • Partner és szöveg. A befizetőre (átvevőre) és a befizetés (kifizetés) jogcímére vonatkozó információk.
  • Összeg. A fizetett összeg.
  • Devizapénztárnál megjelenik még egy árfolyam és Ft összeg mező is.
 4. A "Nyomtatás" gomb megnyomásával a bizonylat nyomtatásra és archiválásra kerül, - utólag már nem módosítható. Ha elrontottuk, egy ellenkező előjelű pénztárművelettel korrigálhatjuk a hibát..

Házipénztár archívum

A pénztárbizonylat archívumban a pénzmozgás megjelenítésén túl információt kaphatunk a pénztár aktuális állapotáról is. A megjelenő táblázatban a be és kifizetések időrendben követik egymást a legkésőbb készített bizonylattól kezdődően a legutolsó zárásig, - csökkenő szám-sorrendben. A pozitív összeg bevételt, a negatív kiadást jelent.

A táblázat összevontan mutatja az összes pénzmozgást, a negatív előjelű jelenti a kifizetést, míg a pozitív a befizetést. Az oszlopcímekre kattintva különböző mezők szerint sorba rendezhetjük a listát.

Műveletek

 • Pénztár kiválasztása. Megadhatjuk, hogy melyik pénztárban történő mozgást listázza ki a program.
 • Nyomtatás. Másolatot készíthetünk a pénztárbizonylatról, továbbá kinyomtathatjuk az aktuális bizonylat-listát.
 • Adatok exportálása. A megjelenített listát fájlba menthetjük utólagos feldolgozás céljából.
 • Táblázat másolása. A megjelenített listát vágólapra másolhatjuk utólagos feldolgozás céljából.
 • Pénz betét - kivét. Új pénztárbizonylatot hozhatunk létre.
 • Időszak. Meghatározhatjuk a pénzmozgások időintervallumát.
 • Kerekítési eltérés. A program kiszámolja, hogy a pénztárban mennyi eltérés adódott az 1..4 forint 0 és 5 forintra történő kerekítéséből.

A táblázat alján lévő információs sorban láthatjuk az adott időszakra vonatkozó nyitóösszeget, forgalmat és záró összeget.

  Kapcsolat - írjon nekünk!  |   Adatkezelés   |   Copyright: Z-Soft Kft.