Belépés - Regisztráció
 

Árkalkuláció

Egy egyszerűbb kereskedelmi programban általában minden egyes termékhez megadhatunk egy beszerzési-, egy kiskereskedelmi- és egy nagykereskedelmi árat, - esetleg lehetőségünk van még további 1-2 ár megadására is. Miután megadjuk ezeket az árakat, a program ezek közül választja ki a készletértéket, ezek valamelyike lesz az eladási ár stb. – egészen addig, amíg újra nem módosítjuk mindegyiket.

A Prizma ügyviteli rendszerben az egyszerű árazáson túl lehetőségünk van egészen bonyolult árképzési automatizmusok kialakítására is, melynek megértéséhez vegyünk egy példát:

...Mondjuk, hogy egy távoli országból rendszeresen importálunk laptop akkumulátort. A cégtől évente kapunk egy katalógust, mely tartalmazza listaárat, ami legyen pl. 280 USD. A katalógusban szerepel, hogy az akkumulátor 0,4 kg ólmot tartalmaz, mely alapján a behozatalkor meghatározott összegű környezetvédelmi adót kell befizetni, az értékfüggő általános vámon túl. A katalógus listaárából tárgyalás útján 35% kedvezményt sikerült kapnunk, ami azonban csak 3 hónapra szól. Az árut dollárban kell kifizetni, ugyanakkor a belső elszámolásunk forintban van. - Vajon mennyibe fog kerülni ténylegesen a termék? 

Ezt minden egyes tételre, minden alkalommal, kézzel (vagy táblázatkezelővel) kiszámítani és utána beírogatni a programba… nem lehetetlen, - de eléggé nehéz. Persze a gyakorlatban legtöbbször ennél egyszerűbb a beszerzési ár számítása, de a Prizma képes segítséget nyújtani még az ennél bonyolultabb számításokban is. Teendőnk csak annyi, hogy pontosan felvigyük a számoláshoz szükséges adatokat, és a program kiszámolja a végeredményt, - a későbbiekben elegendő csak a megváltozott adatot beírni (pl. árfolyamot), hogy mindig a helyes eredményt kapjuk.

Ebben a fejezetben bemutatjuk az árképzés modelljét, és az árak kialakítását elsődlegesen segítő "Árkalkuláció" modult. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ez a modul csak a kalkulációt segíti, ami beszerzéseknél és a vevői ajánlatoknál nyújt segítséget. A tényleges beszerzési és eladási árak ettől teljesen eltérők is lehetnek, attól függően, hogy beszerzéskor ill. eladáskor milyen konkrét árat alkudunk ki, vagy adunk meg. 

A leírás tartalmilag két jelentős részre tagolódik. A bevezetésben tárgyaljuk az árképzési modellt, mely elég nehéz témakör, de a megértése mindenképpen szükséges a Prizma Árkalkuláció képességeinek kihasználásához. A második részben pedig sorra vesszük, hogy az elméletben leírt feladatok hogyan végezhetők el a programmal (beszerzési ár, listaár, eladási ár stb.)

...tovább

  Kapcsolat - írjon nekünk!  |   Adatkezelés   |   Copyright: Z-Soft Kft.