Belépés - Regisztráció
 

Törzsadat törlése

A törzsadat olyan adat, melyre több helyen is hivatkozás lehet az adatbázisban. Pl. egy utcanévre több cégnél is hivatkozunk úgy, hogy maga a név csak egyszer lett rögzítve az adatbázisban. Ha ezt kitörölnénk hiányossá tennénk  a cégek az adatait. Általános szabály tehát, hogy törzsadatot nem szabad törölnünk!

Ugyanakkor előfordulhat, hogy egy törzsadatot hibásan, vagy véletlenül többször rögzítettünk, emiatt mégis szükségessé válhat a törlés. A véletlen parancsok elkerülése érdekében törlés előtt a program minden esetben megerősítést kér. Ezen túlmenően található a programban egy védelem, mely meggátolja a hivatkozással bíró törzsadatok törlését, ugyanakkor lehetőséget biztosít a duplán szereplő adatok összevonására.

Törzsadatot általában ott lehet törölni, ahol rögzíteni, ill. szerkeszteni tudjuk. Ha nincs hivatkozás a törlendő tételre, a megerősítés után a parancs egyszerűen végrehajtódik. Ha van hivatkozás  a tételre, a megerősítés után megjelenik az összevonást segítő ablak:

Az ablakban számszerűen szerepel, hogy hány helyen hivatkozunk a törlendő tételre, valamint kiválaszthatjuk a helyettesítő tételt, melyre a törölt hivatkozások át lesznek irányítva. - Ilyenkor jól gondoljuk meg, hogy mit teszünk, hiszen a behelyettesítés és törlés olyan művelet, mely semmilyen módon nem fordítható vissza. Ha a visszalépést válsztjuk, semmi nem történik. Ha viszont a "Behelyettesítés és törlés" gombot nyomjuk meg, akkor a teljes adatbázis minden hivakozott helyéről eltűnik a törölt tétel és helyette a megjelölt helyettesítő tétel fog szerepelni.

  Kapcsolat - írjon nekünk!  |   Adatkezelés   |   Copyright: Z-Soft Kft.