Belépés - Regisztráció
 

Helyrajzi objektumok

Bizonyára sokan tapasztalták, hogy ha egy ügyfél címét le kell írni, akkor azt mindenki másképp teszi. Van aki Budapest helyett Bp.-t ír, Petőfi Sándor helyett Petőfi S.-t vagy Petőfi-t, az utca helyett pedig u.-t stb. Emiatt a címek beazonosítása, helyességük ellenőrzése sokszor nehéz feladattá válik. Ha viszont törzsadatként vesszük fel ezeket a helyrajzi megjelöléseket, akkor csak először kell rögzíteni, - minden más esetben elegendő csupán hivatkozni rá. Ezzel nemcsak a helyesírási problémákat tudjuk kiküszöbölni, hanem lehetőségünk nyílik helyrajz alapján történő kimutatások készítésére is, - és nem utolsó sorban jelentős tárterület is megtakarítunk.

A program az alábbi objektumokat kezeli külön:

Megtekintésük és szerkesztésük a "Törzsadatok" főmenüből a megfelelő menüpont kiválasztása után lehetséges.

Országok

Az országokról csupán két adatot tárol a rendszer:

  • Név (magyar név): az országok azonosítására szolgál.
  • Nemzetközi név: boríték címzésénél, ha külföldi a cím, ezt a nevet használja a program.

Új országnevet a + gombbal rögzíthetünk, a hibásan, vagy duplán felvett nevet pedig az X gombbal törölhetjük.

Megyék

A megyék és régiók rögzítésére a kimutatások készítésénél van szükség (pl. megyénkénti forgalom). Itt elegendő egyszerűen a megye nevét felvenni.

Új megyét a + gombbal rögzíthetünk, a hibásan, vagy duplán felvett nevet pedig az x gombbal törölhetjük. A név módosítását a betűk közvetlen leütésével végezhetjük.

Figyelem! Vigyázzunk, mert a billentyűk leütésével akár véletlenül is könnyen átírhatjuk a nevet.

Városok

A város adatbázis a következő adatokat tartalmazza:

  • Név: a város nevét ide kell beírni.
  • Ország: egy lenyíló listában azok közül lehet választani, melyeket korábban rögzítettünk (lásd az Országok törzsadatnál).
  • Megye: egy lenyíló listában a korában felvett megyék közül választhatunk (lásd Megyék rögzítésénél).
  • Alapértelmezett irányítószám: itt lehet megadni azt a számot, melyet új utca vagy tér felvételénél felajánl a program. Lényeges, hogy egy konkrét címben lévő szám nem innen, hanem az utcához rendelt irányítószámból képződik.

Új várost a + gombbal rögzíthetünk, a hibásan, vagy duplán felvett nevet pedig az x gombbal törölhetjük.

Utcák és terek

Az utcák, terek és más városon belüli objektumok szerkesztését mindig a város kiválasztásával kell kezdenünk, mellyel a jobb áttekinthetőség érdekében egy szűkítést végzünk a nagy számosságú adatbázisban. A rögzítendő adatok:

  • Név: a városon belüli helyrajzi objektum neve. Egy városon belül többször is szerepelhet ugyanaz a név (pl. Budapest több kerületében van Petőfi Sándor utca), de az irányítószám változása miatt is újra fel kell venni ugyanazt az utcát.
  • Jelleg: itt adhatjuk meg, hogy az objektum utca, tér, sugárút, sétány, dűlő stb. A konkrét címben a program az elnevezés után automatikusan hozzáírja a jelleget is.
  • Irányítószám: az objektum postai irányítószámát kell beírni. Ha egyazon utca vagy más objektum több irányítószámon is létezik, akkor mindegyiket külön rögzíteni kell. Erre azért van szükség, hogy ne kelljen keresgélni az egyszer már felvett utcának az irányítószámát (ha esetleg nem tudnánk)

Új utcát (teret stb.) a + gombbal rögzíthetünk, a hibásan, vagy duplán felvett nevet pedig az x gombbal törölhetjük.

  Kapcsolat - írjon nekünk!  |   Adatkezelés   |   Copyright: Z-Soft Kft.