Belépés - Regisztráció
 

Árazás menete

Az elméleti bevezetésben láttuk, hogy a Prizma rendszerben az eladási árak kapcsolatban vannak a beszerzési árakkal. Ezt a kapcsolatot a listaár, mint bázisár hozza létre úgy, hogy a beszerzési árból először a bázisárat számoljuk ki, majd ebből adunk kedvezményeket az eladáshoz.

Fontos látnunk, hogy a beszállítói adatok és az eladáskor használt adatok nem ugyanazok. Azzal, hogy módosítjuk a beszállítói adatokat, nem változnak meg az eladási árak. Az eladási árakat az árutörzs tartalmazza, míg a beszállítói adatokhoz egy elkülönült táblázat. A kapcsolat létrehozására egy külön művelet van, mellyel a beszállítói adatok és a belőlük számolt listaárak áttöltődnek az árutörzsbe. Így nyugodtan állítgathatjuk az árainkat addig, amíg úgy nem gondoljuk, hogy már minden tételt helyére tettünk, utána csak el kell indítani az áttöltési műveletet.

Ha több beszállítótól is beszerezhető ugyanaz a termék, felmerül a kérdés, hogy melyik beszerzési ár alapján történjen a számítás. Általában azt a beszállítót érdemes alapul venni, ahonnan a legtöbb beszállítás érkezik az adott termékből, de lehetőség van a legdrágább vagy legolcsóbb kiválasztására is, attól függően, hogy pesszimista vagy optimista árazási stratégiát követ a vállalkozás. Ha nem felel meg egyik beszállító sem, akár létrehozhatunk egy fiktív beszállítót is erre a célra, melynél olyan árakat állítunk be, amilyet akarunk.

Az árazás lépései:

  1. Rögzítjük a beszállítói adatokat minden egyes termékhez 
  2. A piac ismeretében beállítjuk kívánt listaárat és az általa elérhető árrést. 
  3. Kiválasztjuk, hogy melyik beszállítóhoz kötjük az eladási árainkat. 
  4. Áttöltjük az adott beszállító adatait az eladási törzsbe. 
Az első három lépéssel és az egyesével történő áttöltéssel már megismerkedtünk a beszerzési ár leírásánál. A legnagyobb hatékonyságot akkor érhetjük el, ha az adatrögzítési műveleteket időszakonként elvégezzük és a teljes termékkínálat bázisárát egy lépéssel aktualizáljuk (áttöltjük).

Ezt a műveletet a főablak "Automatikus árazás | Kalkulált árak áttöltése | Összes áru" menüjének segítségével végezhetjük el. Ugyanitt lehetőségünk van csak egy árucsoport vagy akár egyetlen tétel árainak aktualizálására is.

  Kapcsolat - írjon nekünk!  |   Adatkezelés   |   Copyright: Z-Soft Kft.